Witlofsalade met mandarijn

Witlofsalade met mandarijn

Witlofsalade met mandarijn

Witlof is een bladgroente, die zijn kleur krijgt (en behoudt) doordat het in het donker geteeld wordt. Deze groente is overwegend fris van smaak met een licht bittere ondertoon. Je kunt witlof koken of roerbakken, maar ook rauw in een salade is witlof goed te eten. Denk bijvoorbeeld eens aan een witlofsalade met mandarijn. De frisse knapperige blaadjes gecombineerd met het zoete zachte fruit zijn heerlijk als voorafje of als bijgerecht bij vlees en vis. Omdat het zo makkelijk te maken is en erg lekker van smaak, past dit gerecht uitstekend bij een feestelijke maaltijd.
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 5 minuten
Totale tijd 10 minuten
Gang Bijgerecht, Salade
Porties 4

Ingrediënten
  

  • 4 stronken Witlof
  • 4 Mandarijnen
  • 3 eetlepels Yoghurt
  • 1/2 Het sap van een halve Sinaasappel
  • 1 theelepel Paprikapoeder
  • naar smaak Zout

Instructies
 

  • Een witlofsalade met mandarijn is heel eenvoudig te bereiden. Om te beginnen was je de witlof in koud water. Snijd de onderkant van de stronk er met een scherp mesje af en haal de bittere kern eruit. Daarna kun je de witlof in stukjes snijden of de blaadjes één voor één los trekken en in een schaal doen. Vervolgens pel je de mandarijnen en verwijder je voorzichtig de witte velletjes die om de partjes zitten.
  • Doe de mandarijnen bij de witlof. Maak dan de dressing door de yoghurt en het sinaasappelsap samen met de paprikapoeder en het zout tot een sausje te roeren. Je witlofsalade met mandarijn is nu bijna klaar. Alleen nog even de dressing er overheen gieten en alles goed door elkaar mengen.

Notities

Witlofsalade met mandarijn maken

Witlof laat zich uitermate goed combineren, zowel met zoete als met zure en hartige smaken. Bereid je witlofsalade met mandarijn dan ook naar eigen smaak en voeg er gehakte walnoten of stukjes gerookte kip aan toe. Vervang de mandarijn een keer door grapefruit of door appel en ontdek weer een heel andere smaaksensatie. Zelfs de presentatie van dit gerecht biedt ruimte voor eigen creativiteit. Je kunt de witlof in kleine stukjes snijden, zodat je de salade op een broodje kunt serveren. Maar je kunt er ook schuitjes van maken en deze vullen met de overige ingrediënten. Wat je er ook van maakt, een witlofsalade met mandarijn is een heerlijk gerecht voor iedere gelegenheid.
Vorig artikelWitlofsalade met blauwe kaas
Volgend artikelWitlofsalade met kip