Witlofsalade met gerookte zalm

Witlofsalade met gerookte zalm

Witlofsalade met gerookte zalm

Witlofsalade met gerookte zalm is een heerlijke vissalade die het ook nog eens goed doet bij de lunch. Het is een simpel recept dat je kunt uitbreiden naar eigen smaak door ingrediënten toe te voegen.
Of je het nu simpel houdt of nieuwe opties gaat uitproberen: deze maaltijd zal bij de visliefhebbers goed in de smaak vallen. Dit onderstaande recept is geschikt voor 4 personen en kan als voorgerecht, bijgerecht of hoofdgerecht dienen. Het maken van dit recept kost ongeveer 5 minuten. Eventueel kun je nog een appel of ei toevoegen, hierover vertellen we later wat meer.
Voorbereiding 2 min
Bereiding 4 min
Totale tijd 6 min
Gang Bijgerecht, Salade
Porties 4

Ingrediënten
  

 • 2 stronkjes Witlof
 • 150 gram Gerookte zalm
 • 2 eetlepels Crème fraîche
 • 1 el fijngehakt Bieslook
 • 2 el Witte wijnazijn
 • 2 l Olijfolie
 • 1/2 deel Sjalot
 • naar smaak Zout en peper

Instructies
 

 • Klop zowel de crème fraîche, olijfolie en witte wijnazijn in een kleine kom tot één geheel. Breng daarna het sausje op smaak met peper en zout. Laat dit even in een hoek staan en pak een nieuwe, grote kom voor de witlof. Maak alle bladeren van de witlof los. Je kunt deze heel houden of in stukjes snijden: net wat jezelf prettig vind.
 • Hak ook de sjalot in stukken en mix dit samen met de bieslook en het maanzaad goed door elkaar. Hierna is het tijd om de saus toe te voegen. Dit kan op verschillende manieren. Zo kun je het sausje los in een kommetje serveren of het gelijk over het geheel verdelen.
 • Serveer de witlofsalade met gerookte zalm samen met de andere gerechten. Duurt het nog even voordat de andere gerechten klaar zijn? Dek dan de kom af met een bord of folie en leg het in de koelkast totdat de rest klaar is.

Gerecht mooi opmaken

Wil je het gerecht mooi op een bord opmaken? Dan kun je er voor kiezen om de witlofbladeren heel te houden. Hierin schep je een lepel van de saus en doet er daarna een stukje zalm overheen. Hierna kun je hierover een beetje bieslook en maanzaad strooien om het gerecht af te maken. Is dit het enige wat op het bord staat? Dan kun je aan de zijkanten van de bladeren ook een beetje saus leggen en dit met een lepel uitvegen.

Variaties witlofsalade met gerookte zalm

Wanneer je de basis van dit recept klaar hebt, kun je er oneindig mee combineren. Zo kun je bijvoorbeeld witlofsalade met gerookte zalm combineren met appel. Ook een ei is erg lekker om bij dit recept toe te voegen. Het zoete van de appel haalt het bittere van de witlof af en het ei zorgt voor een goede samensmelting van het geheel. Wanneer je dit doet is het wel belangrijk dat je smaken combineert die je zelf ook lekker vindt.
Witlofsalade met zalm
Andere combinaties zijn onder andere tomaten, avocado, rijst en grapefruit. Uiteraard zijn er nog veel meer mogelijkheden om deze variatie van de witlofsalade met gerookte zalm te combineren. Laat je fantasie lekker gaan en probeer eens wat nieuws uit. Zo krijg je elke week dat je dit eet weer een andere smaaksensatie.