Witlofsalade met appel
Witlof is een bladgroente die uitstekend rauw gegeten kan worden. De typerende smaak kan het best omschreven worden als fris en licht bitter. Verwerkt in een witlofsalade met appel is het een heerlijke toevoeging aan iedere maaltijd, zowel als voor- of als bijgerecht. Je kunt witlofsalade met appel ook op stokbrood of een toastje serveren en er zijn vele varianten mogelijk. Het is een eenvoudig gerecht waar je gemakkelijk je eigen draai aan kan geven. Het originele recept kost je hooguit een kwartiertje, waarna je heerlijk kunt smullen van je zelfgemaakte salade.
Ingrediënten
- 400 gram Witlof
- 25 gram Rozijnen
- middelgrote zoete (bijvoorbeeld Elstar' Appel
Voor de dressing
- 1 eetlepel Yoghurt of kwark
- 1 eetlepel Mayonaise
- 1/2 Sap van citroen
- 1 theelepel Mosterd
- naar smaak Zout en peper
Instructies
- Laat om te beginnen de rozijnen wellen in een bakje met warm water. Snijd ondertussen de witlof. Dit doe je door de onderkant eraf te halen en de stronk vervolgens in de lengte doormidden te snijden.
- De harde kern die onderaan de stronk zit, kun je het beste verwijderen, want deze kan erg bitter smaken. Daarna kun je de blaadjes gewoon los halen, even afspoelen onder de kraan en droog deppen.
- Wil je je witlofsalade met appel op een restaurant waardige manier presenteren, dan laat je de blaadjes heel. Is de salade bedoeld voor op een toastje, dan moet je de witlof klein maken. Snijd de appel pas op het laatste moment anders wordt deze bruin.