Een witlofsalade is heerlijk fris en een klein beetje bitter van smaak. Door het licht bittere met iets zoets te combineren krijg je het beste resultaat.
Een witlofsalade is bijzonder van smaak en laat zich lastig met andere salades vergelijken. Doordat je kunt variëren met de ingrediënten kun je allerlei verschillende witlofsalade recepten vinden of zelf samenstellen. Aan veel witlofsalades wordt witlof, walnoten, appel en kip toegevoegd. Doordat de witlofsalade gezond en tegelijk ook voedzaam is kun je de salade prima als maaltijdsalade eten.
Oorsprong witlofsalade
Witlofsalades worden vaak verward met de alom bekende waldorfsalade. Voor deze salades worden vaak namelijk soortgelijke ingrediënten gebruikt. De waldorfsalade wordt van oorsprong echter met selderij bereid en niet met witlof. Witlof is pas in 1830 ontdekt tijdens de Belgische revolutie. Een boer uit de buurt van Brussel ontdekte dat de blaadjes uit een cichoreiwortel wel heel lekker smaakte. Op dat moment ontstond het idee om witlof als wintergroente te verkopen. In deze tijd was er in Nederland en België immers nauwelijks groente te koop. Dit verhaal wordt echter een mythe genoemd. Volgens experts is de waarheid: witlof zou ontstaan zijn in de Plantentuin in Brussel, witlof is vervolgens op de markt gebracht en daarna verder ontwikkeld door veredeling. De bladgroente werd een enorm succes, maar eigenlijk wordt witlof pas sinds 1970 op grote schaal in Nederland geteeld. Op dit moment zijn België, Nederland en Frankrijk de grootse exporteurs.
Witlof
Witlof is een prachtig ingrediënt om de lekkerste salades mee te maken. Deze groente wordt ook wel witloof, grondwitloof of Brussels lof genoemd. Deze groente wordt in het donker geteeld en geoogst door de krop af te snijden. De wortel die overblijft is afval en wordt weggegooid. Witlof was vroeger een vrij bittere groente, kinderen hielden er daardoor meestal niet van. Tegenwoordig is dit veranderd en is de smaak minder bitter. Zeker wanneer je het zoals in een salade rauw wordt gegeten is de bladgroente eerder fris dan bitter van smaak. Het duurt twee jaar voordat witlof volgroeid is en geoogst kan worden. Het hele jaar rond kan er geteeld worden. De bladgroente is daarom ook op ieder moment van het jaar beschikbaar, zowel bij supermarkten als groenteboeren.
Witlofsalade recepten
De meeste witlofsalades zijn in minder dan 10 minuten te maken. Een goed voorbeeld daarvan is een variant met mayonaise, yoghurt, kerrie, zout, citroensap, suiker, banaan en rozijnen. Meng alle ingrediënten goed door elkaar in de juiste hoeveelheden en de salade is klaar om op te eten! Alleen aan het snijden en mengen van de verschillende ingrediënten zit werk verbonden.
Via Witlofsalade.nl vind je allerlei verschillende recepten om witlofsalade mee te maken. Tegelijk juichen we het toe om zelf te experimenteren! In principe kun je witlof met allerlei soorten fruit of noten combineren om tot een prettig geheel te komen. Daarnaast is zowel vis als kip zeer geschikt en kun je allerlei kruiden toevoegen om meer diepgang in een salade te brengen.