Witlof met walnoten en roquefort salade

Witlof met walnoten

Witlof met walnoten en roquefort salade

Witlof met walnoten: een lekkere combinatie die echt het proberen waard is. Witlof met zijn knapperige textuur en bitterzoete smaak en de crunch van de walnoten. Gecombineerd met deze Roquefort dressing maak je er een unieke combinatie van die je niet elke dag tegenkomt. Roquefort is namelijk een van de oudste kazen ter wereld. Het is een rauwe schapenkaas, gerijpt in de grotten van Frankrijk.
In de regio van Aveyron is in deze grotten een ambiente schimmel gevonden. Een kenmerkende aroma en geweldige zoute zure smaak doen deze kaas uitblinken boven alle andere kazen. Roquefort wordt daarom ook algemeen beschouwd als de koning van blauwe kaas. Stilton en andere blauwe kazen zoals Cashel Blue en blauwe Vinney zouden ook geweldige vervangers kunnen zijn waardoor zelfs zonder deze unieke kaas jij nog steeds kan smullen van dit recept. Walnoten zijn de perfecte metgezel voor de meeste kazen en roquefort is hier geen uitzondering in. Toch zijn walnoten erg snel niet meer lekker. Koop dus erg weinig en gebruik het snel.
Voorbereiding 10 min
Bereiding 5 min
Totale tijd 15 min
Gang Hoofdgerecht, Salade
Porties 4

Ingredi├źnten
  

  • 130 g Roquefort of ander Blauwe kaas
  • 1 eetlepel Witte wijnazijn
  • 2 eetlepels Olijfolie
  • Zout en peper
  • 1 Peer of Appel
  • 500 gram Witlof
  • 1 Bleekselderij
  • 100 gram Walnoten
  • 2 tl Bieslook

Instructies
 

  • Voor de dressing begin je met een grote kom. Maak met de spatel een gladde room van 50 gr roquefort kaas. Voeg 20ml warm water en de wijn azijn toe en klop het geheel glad. Breng het geheel op smaak met wat peper. Voor de salade snij je de witlof, peer/ appel en bleekselderij in de gewenste formaten. Doe de witlof met walnoten en overige onderdelen in een slakom en roer het tot een mix.
  • Voeg twee derde van de overige roquefort toe en giet de dressing samen met de olijfolie eroverheen . Gebruik uw beste olijfolie voor uw dressings om ook de beste smaak te krijgen. Verkruimel de overgebleven roquefort over de salade en voeg de gehakte bieslook toe voor wat kleur en uiteraard smaak. Door het zout van de blauwe kaas is er geen extra zout nodig in dit recept. Witlof met walnoten. Aan tafel!